Como gestionar el tiempo

Com tenir més temps? Què fer per aprofitar al màxim la vida i alliberar-te de l’excusa de la manca de temps?

Una de les claus per mantenir un bon equilibri emocional en el dia a dia és poder disposar de poder personal per escollir en tot moment com vols viure la teva vida.

I per això, juga un paper fonamental la bona gestió del temps.

Quantes vegades has utilitzat l’excusa “no tenc temps”? A quants projectes, relacions, oportunitats, moments d’oci has renunciat per una suposada falta d’hores en el teu dia a dia? Com et sentiries si disposessis de més temps per passar en família, amb amics i gaudir de les activitats que t’atrauen?

En realitat, tots disposem del mateix temps, des que ens despertam fins l’hora de ser al llit. La diferència rau en l’actitud que adoptem en relació al temps, en què fem, pensem i com ho fem per aprofitar millor el nostre dia a dia.

El temps és de les poques coses irrecuperables en aquesta vida. Els diners, la salut, les amistats … tot això és recuperable. El temps, no.

Gestionar bé el temps és saber administrar-se a un mateix, a tots els nivells, sobretot en l’emocional i en la Consciència.

Per favor, emmarca aquesta frase:

“Gestionar bé el teu temps en realitat significa viure en un estat òptim de Consciència. No diguis “No tenc temps”, millor digues que no et saps administrar, has cedit el teu poder personal, no vius en el present o et falta intel·ligència emocional “

Déu n’hi doret… no?

Treballar massa hores, tenir la sensació que estàs desaprofitant la teva vida, malbaratar les hores del teu dia a dia preocupant-te fent allò que no t’agrada o el deteriorament de les teves relacions són només algunes de les conseqüències de no saber gestionar el temps i que poden minvar la teva salut física i emocional.

Gestionar el temps de manera efectiva és possible. El canvi comença sempre per tu.

Compartesc amb tu 9 estratègies que et poden servir per recuperar el control del temps en la teva vida:

  1. Viu en el present i desaccelera el ritme de vida

Encara que sembli mentida, el temps, tal com el coneixem, no existeix, és només una invenció de la nostra ment racional, en el seu afany de voler entendre-ho i calcular-ho tot.

En realitat, l’únic temps que existeix és el moment present.

La pràctica de la meditació i els exercicis d’atenció plena, què exerciten la part emocional del teu cervell, on també radica la ment subconscient i què sempre viu en el present, et serviran de gran ajuda per romandre en “l’ara i aquí” i per disminuir l’ansietat i l’estrès provocats per les teves preocupacions diàries sobre el que succeirà en el futur.

Viure en el moment present i d’una manera més lenta  és la millor manera d’aprofitar el temps, prendre consciència de nosaltres mateixos i d’augmentar la nostra autoestima.

De fet, nombrosos experts afirmen que l’adicció al frissar i a la velocitat és la malaltia que està contaminant el món en el segle XX. Pensam que fent més coses i més ràpides serem més feliços. Però en realitat no és així. Fins i tot, potser, estam fogint de nosaltres mateixos. Ja ho avisava  Carl Honoré, apòstol del moviment “Slow”, amb el seu llibre “Elogi de la lentitud”:

“La malaltia del temps també pot ser un síntoma d’un malestar més profund. En  les etapes finals de l’extenuació, de vegades la gent acelera per no haver d’encarar la seva dissort”.

  1. Detecta i elimina els teus lladres de temps.

Grups de Whatsapps, trucades telefòniques, constants interrupcions de familiars, amics o companys de feina, l’hàbit de voler controlar-ho tot, la manca d’auto-disciplina, el teu perfeccionisme, la teva manera ineficaç de comunicar-te, són només alguns exemples d’allò que et treuen temps i energia.

Es tracta dels anomenats “lladres de temps”, factors interns i externs que et roben minuts i hores que podries estar utilitzant al teu favor. Detectar-los i aprendre a gestionar-és fonamental per recuperar el teu poder personal.

  1. Planifica la teva vida: estableix objectius.

Planifica el teu any, els mesos, les setmanes i els dies, estableix objectius a curt i llarg termini.

Tenir un pla de vida, un propòsit, i mantenir l’enfocament en qui vols ser i on vols arribar t’ajudarà a centrar-te i reforçarà la teva capacitat de decidir a què dediques el teu temps.

  1. Fes més amb menys: Prioritza!

Ser més productiu no significa fer més feina, sinó obtenir millors resultats fent menys.

Saber destriar entre tasques urgents, no urgents, importants i no importants, enfocar-te en el que t’aporta un major rendiment econòmic i benestar emocional, saber delegar i eliminar de la teva agenda les tasques irrellevants són algunes de les pràctiques que t’ajudaran a disposar de més temps per tu.

  1. Viu d’acord amb els teus valors i fes el que t’apassioni.

Els valors són la font de la teva motivació, el que per tu és irrenunciable.

Quan tens clar quins són els teus valors i vius d’acord amb ells prioritzes el teu temps per satisfer-los i automàticament incrementa la teva sensació d’aprofitament dels moments que la vida t’ofereix.

  1. Aprèn a dir “No”.

No saber dir “no” en realitat no és un problema, és tan sols un hàbit de comunicació i com tot els  hàbits es pot canviar.

Identificar les situacions en què et costa dir “No” i practicar aquest hàbit amb assertivitat i bon humor  t’ajudarà a renunciar a allò que no vols i d’aquesta manera recuperaràs el teu temps i benestar.

  1. Utilitza eines favorables a la teva gestió del temps.

Agendes, calendaris, planificadors de tasques, aplicacions per mantenir l’enfocament i la concentració, cronogrames, tècniques de productivitat, cronòmetres, mapes mentals…. Tens al teu abast un caramull d’eines que et faciliten la gestió del teu temps.  No hi ha excusa!

  1. Canvia els teus hàbits

Ets la suma dels teus hàbits. Pregunta’t quins hàbits i comportaments et limiten i t’impedeixen disposar de més temps per a tu, i elabora un pla d’acció compassiu i senzill per canviar-los.

  1. Treballa la teva intel·ligència emocional

Fomentar la teva assertivitat, la teva empatia i les teves bones relacions  pot estalviar-te molts disgusts i conflictes, què solen comportar una gran pèrdua d’energia i temps. La millor inversió que pots fer per disposar de més temps, és créixer i millorar com a persona, descobrir qui ets i quin és el teu propòsit en aquest món.

 

Saber gaudir de la vida és bàsic per a un estat emocional sa i equilibrat. I la gestió eficaç del teu temps n’és un factor clau.

 Et convid a que et formulis aquesta pregunta i la contestis amb sinceritat:

No tens temps o realment no saps administrar?

Recorda: dedica més temps a créixer interiorment i, a la llarga,  tendràs més temps.

Ja em aniràs explicant si aquestes estratègies t’han ajudat.

Amb amor i gratitud,

Pere

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *