Vius en la incoherència crònica de valors? Et convé llegir aquest article per sortir-ne de dubtes!

T’ho explic proposant-te un petit exercici, així ho entendràs millor:

Treu-te les sabates i posa’t les de la persona que tens més a prop. Ferma-te-les i comença a caminar. Sí, m’imagín la teva cara de diversió en veure que el teu peuot no hi cap a la sabateta de la teva mare o de la teva companya de feina i et ve just fer les passes amb condicions. O potser és a l’inrevés. El teu peu és massa petit per la talla de la sabatota del teu nóvio, què resulta que és jugador de bàsquet. Imagina’t si et digués que a partir d’ara aquest serà el calçat amb el que hauràs de caminar durant els pròxims mesos, o potser anys.  Puc imaginar-me la teva expressió…

Valores

Com aquests peus incòmodes és com se sent una persona que viu amb incoherència amb els seus valors.

Si ets dels que valores molt la llibertat i en canvi treballes en una feina que t’esclavitza i t’imposa normes molt estrictes, o per tu és molt important la tranquil·litat i a la teva parella li va més la marxa, o ets dels que valores la innovació i el teu soci és massa conservador, molt probablement estaràs patint i et sentiràs frustrat, perquè estàs vivint d’una manera incoherent amb els teus valors.

Els valors són conceptes mentals relatius a cada persona, què, un cop són traslladats a l’acció, conformen la personalitat de cadascú. Cada valor engloba moltes creences en relació a aquest valor, i aquestes creences són diferents per cada persona. Per exemple, segurament el teu concepte sobre l’amistat no és el mateix que el meu.

En determinats moments de la nostra vida donem més importància a uns valors que a altres, així com també n’hi ha que per nosaltres són innegociables quasi bé sempre.

Simon Dolan, prestigiós psicòleg del treball, referent mundial en el tema dels valors, creador del joc The Value of the Values i autor del llibre Coaching por Valores, fa referència al terme incoherència crònica de valors i certifica el que la psicologia positiva, després d’anys d’investigacions, ens diu: la felicitat, la satisfacció a la vida, la salut física i mental i la motivació van estretament lligats a viure coherentment amb els valors.  En resum, que la gent que viu i fa feina d’acord amb els seus valors és molt més sana i feliç.

En el Coaching, posam molt èmfasi en treballar els valors de les persones, parelles o equips, i els convidam a que els identifiquin i els alineïn amb els seus objectius. I la veritat és que quan ho fan els beneficis que experimenten a les seves vides són espectaculars.

I tu? Camines amb el calçat adequat per la vida? Tens clar  quins són els valors personals més importants?  Els estàs honorant o els estàs traint? Els objectius que et marques a la vida…són coherents amb els teus valors? I en el teu negoci?

Exercici facilet per passar a l’acció!

Escriu els 5 valors que són més importants a la teva vida ara mateix. Ordena’ls, de l’1 al 5, per ordre d’importància. Puntua, de  l’1 al 10, el grau de satisfacció actual amb què vius aquests valors. Quin és major de 5? Quin menor de 5? Què t’està dient això? Què sents? Quines petites accions podries emprendre per augmentar el nivell de satisfacció d’aquests valors?

Ja m’explicaràs com t’ha anat,

Amb gratitud,

Pere

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *