Conflicto Interior

Un dels principals motius pel qual un client sol·licita els serveis d’un Coach és perquè es troba en un moment en el què sent que a la vida ha deixat de fluir i té la necessitat de resoldre algun conflicte interior.

Segur que a tu t’ha passat alguna vegada. Una part de tu, la somniadora, et diu que vol emprendre un projecte o canviar de feina, i l’altra, et vol sotmetre i et diu que no ho facis perquè és molt arriscat, o fins i tot et diu que no pots. Una part de tu vol explotar la teva creativitat. I en canvi, l’altra, no ho permet perquè creu que no et servirà de res i et diu que millor et dediquis a una altra cosa.  Et sona?

Si et trobes en un estat de bloqueig i indecisió que t’impedeix avançar cap els teus objectius, i no ets capaç d’assolir l’equilibri entre allò que “vols” i el que “hauries de fer”, segueix llegint, perquè potser ets presoner d’un estat de conflicte interior.

Quan en algun moment de  la nostra vida ens toca encarar canvis, ja sia en l’àmbit professional com en el  personal, és molt fàcil que caiguem en un conflicte de polaritats , és a dir, entre allò que vivim i volem viure, entre allò que volem aconseguir i el que volem mantenir, entre la nostra part somniadora i la nostra part exigent.

Es tracta d’un estat de bloqueig, que ens impossibilita trobar un equilibri i un discurs congruent dins nosaltres mateixos. Ens trobem entre l’espasa i la paret per dues parts oposades que lluiten pel domini.

I és que aquesta situació és molt freqüent perquè les persones ens movem contínuament entre polaritats.  La part masculina i la part femenina. La raó i l’emoció. L’alegria i la tristesa. La por i el coratge. La part material i la part espiritual. El risc i la seguretat. Viure i morir. El dia i la nit. I un llarg etcètera.

 Tot fenomen, els organismes, les persones,  el món, fins i tot l’univers és dualitat.

Ja ho afirmen Erving i Míriam Polster:

“L’individu és una seqüència interminable de polaritats”

Quan les persones aconseguim integrar i reconciliar aquestes dues parts internes que es troben en conflicte, assolim un estat de pau interior, equilibri i alleujament que ens permet encarar el futur i perseguir els nostres objectius amb més coratge, claredat, determinació i perspectiva.

Quines passes s’han de seguir per resoldre un conflicte interior?

A la professió de Life Coaching comptam amb un bon grapat d’eines procedents de la Programació Neuro-Lingüística i de la Teràpia Gestalt que en ajuden a acompanyar els nostres clients en el seus processos de reconciliació interior entre les seves dues parts oposades, perquè, d’aquesta manera, puguin perseguir els seu objectius amb la motxilla més lleugera.

Una d’elles, i que vull compartir amb tu, és la que es coneix com a “La integració de les parts”.

L’objectiu de la feina amb aquesta dinàmica és substituir el conflicte interior de la persona per una regenerada reconciliació i col·laboració  entre les parts en conflicte.

La primera passa és ajudar al client a connectar, a través de la respiració i relaxació, amb la seva part més essencial i autèntica. Des d’aquesta posició, adopta el rol d’observador i mediador neutral de les dues parts.

Tot seguit, s’ajuda el client a  identificar, diferenciar i posar en contacte les dues parts del conflicte i se’l convida a que les accepti i les entengui com a parts que reivindiquen de forma legítima alguna necessitat. Ambdues parts tenen una intenció positiva, quelcom a aportar i és molt important que el client les expressi i  les verbalitzi.

Recorda:

“Tot comportament i tota emoció,  amaguen sempre una intenció positiva.”

Una vegada queden identificades les necessitats i intencions de les dues parts, es demana al client a que generi opcions i vies de col·laboració entre les dues parts, que identifiqui allò que cada una pot aportar a l’altra perquè hi hagi pau i harmonia entre elles.

Quan simbòlicament, la persona aconsegueix integrar les dues parts en una sola, experimenta un estat d’alleujament i  equilibri, que l’obri nous camins i noves perspectives.

Aquest exercici ajuda la persona a ampliar la seva visió del món, el seu mapa d’aprenentatge, a veure el seu problema des d’una altra perspectiva més neutral i conscient i, com a conseqüència, li permet impulsar la seva capacitat creativa i de generació de noves opcions, recursos i solucions per a assolir els seus objectius.

Què t’ha semblat? Quina eina més poderosa!…No ho trobes?

Recorda que, perquè el teu canvi personal o professional sigui feliç i conscient, has de trobar l’equilibri entre els teus litigis interns.

M’agradarà que comentis amb mi aquest article i, s’hi t’ha agradat, per favor, em faràs un favor si el comparteixes a les xarxes socials.

Amb amor i gratitud, com sempre,

Pere

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *